Nieuws

Wilfred van Leeuwen heeft plezier als trainer en strandpaviljoenhouder

Onze partner ELF Voetbal maakte in de herfst een speciale krant over de Tweede Divisie. In samenwerking publiceren we hier tijdens de winterstop elke dag een verhaal om iedereen kennis te laten maken met alle ploegen. Hier het derde bonusartikel met Wilfred van Leeuwen van Rijnsburgse Boys.

Voor Wilfred van Leeuwen (foto) was 2018 een jaar waarin op sportief en maatschappelijk gebied nieuwe uitdagingen wachtten. Hij leverde zijn contract bij FC Eindhoven in en startte een ambitieus project als trainer van Rijnsburgse Boys. Verder werd hij eigenaar van een strandpaviljoen. ,,De combinatie is ideaal. Ik geniet van beiden.

Halverwege het strand tussen Kijkduin en Scheveningen zijn de sporen in het zand nog zichtbaar. Momenteel is strandpaviljoen De Kwartel in 21 containers opgeslagen in Poeldijk en overwinteren de drie keukenunits in Vuren. Van 1 maart tot en met 1 november floreert de horecagelegenheid aan de Noordzee met Wilfred van Leeuwen en zijn vriendin aan het hoofd. ,,We werkten er al drie jaar en kregen per 1 januari 2018 de kans om de zaak over te nemen. We hebben een geweldig eerste jaar achter de rug. De zomer duurde lang en de mensen bleven komen. We zijn dik tevreden.

De taakverdeling is duidelijk. ,,Mijn vriendin zorgt voor de personeelszaken en is verantwoordelijk voor het restaurant. Ik verzorg de inkoop, de boekhouding en het onderhoud. Zo zijn we nu druk bezig om de drie keukenunits te verbouwen. Er komen nieuwe vloeren en wanden in. Een paviljoen slijt als een razende roedel. Door het zand wordt alles voortdurend gratis geschuurd. Als het voorjaarsseizoen in 2019 opent, ziet alles er weer op en top uit. Ik pak normaal op zondag overdag een bardienst mee. Staat het voetbal op, hapje en een drankje erbij, spreken met onze gasten. Dat is altijd gezellig. Een ideale combinatie met het trainerschap.

Kappen

Van Leeuwen heeft zijn strepen rijkelijk verdiend in de voetbalwereld. Bij Sparta Rotterdam en ADO Den Haag werkte hij als jeugdtrainer, hoofd opleidingen en assistent-trainer en bij topamateurclubs Westlandia, Quick Boys en VVSB stond hij aan het hoofd van de technische staf. Met die laatste club bereikte hij in 2016 de halve finale van de KNVB Beker. Vorig seizoen begon hij bij FC Eindhoven aan zijn eerste baan als hoofdtrainer in het betaalde voetbal, maar halverwege het seizoen brak hij dat avontuur af. ,,Wanneer ik als trainer te ver buiten mezelf moet treden om een aantal zaken voor elkaar te krijgen, dan moet ik ermee kappen. Ik was er klaar mee. Ik vind het juist prettig om dichtbij mezelf te blijven. Daar wil ik het graag bij houden wat FC Eindhoven betreft.

Waar de deur aan de Aalsterweg sloot, ging die op Sportpark Middelmors tegelijk juist open. Rijnsburgse Boys benaderde de 45-jarige oefenmeester al vroegtijdig om voor aanvang van het huidige seizoen het stokje over te nemen van Pieter Mulders. ,,Ik ben een jongen uit de Bollenstreek. Geboren in Sassenheim en daar 24 jaar gewoond. Ik heb het voetbal altijd op de voet gevolgd, werkte prettig bij Quick Boys en VVSB en bekleedde bij profclubs op de functie van technisch directeur na alle posities op technisch vlak. Rijnsburgse Boys sloot hier uitstekend op aan. Een mooie, grote en warme club waar ik altijd eens werkzaam wilde zijn. In een goed gesprek bleken de wederzijdse ambities te kloppen en was het wederzijdse gevoel goed. Tot nu toe had ik enkel clubs van het volk onder mijn hoede, clubs uit het dorp. Daar valt ook Rijnsburgse Boys onder. Ik heb het tot nu toe prima naar mijn zin.

Van Leeuwen wist dat hij met De Uien niet direct om het kampioenschap mee ging doen. ,,Op het gebied van speelwijze zijn we een andere weg ingeslagen. We hebben nadrukkelijk de focus gelegd op aanvallen, maar dat heeft tijd nodig. Ik ben een voorstander van dominant spel. Opbouwen van achteruit vanuit de keeper. We voeren die gewenste speelwijze tot nu toe redelijk tot goed uit, maar het verloopt met vallen en opstaan. We creren veel kansen, maar kennen te veel problemen met scoren. Achterin krijgen we de goals juist te gemakkelijk om de oren. We staan niet altijd goed als we de bal verliezen, dat moeten we verbeteren. De consequentie van ons spel is immers dat we veel ruimte in onze rug weggeven. We treffen dit seizoen veel tegenstanders die op resultaat spelen. Ploegen die inzakken en willen counteren. Wij spelen ook op resultaat, maar op een andere manier. Als ik zie waar we vandaan komen en hoe het spel er nu uitziet, ben ik bij vlagen erg tevreden.

Tijd nodig

,,Via een samenwerking met Nacsports kunnen we voortaan analyses met beelden maken. We zijn aan alle kanten druk bezig om professioneler te worden, maar nogmaals. Dat proces heeft tijd nodig. Begin volgend seizoen wil ik alles hebben staan zoals ik dat graag wil. Met het oog daarop ben ik blij dat we het grootste gedeelte van de spelersgroep bij elkaar kunnen houden. Aangevuld met enkele gerichte versterkingen kan ik verder bouwen. De doelstelling voor de huidige jaargang is niet met een eindklassering te formuleren. ,,We spelen elke wedstrijd om te winnen. Dat is vrij breed, maar we treffen dit seizoen veel ploegen die juist spelen om niet te verliezen. We bekijken het daarom van week tot week. Zoals gezegd is er nog voldoende werk aan de winkel.

Voetbal bestempelt Van Leeuwen als belangrijkste bijzaak in het leven. ,,Dat maakt het werk als trainer niet altijd gemakkelijk. De meeste mensen beleven voetbal vanuit de emotie. Van die meningen moet een trainer zoveel mogelijk proberen weg te blijven. Ik probeer voetbal te benaderen zonder emotie. Noodzakelijk ook, anders gaat het analysevermogen achteruit. De voetbalwereld blijft echter onvoorspelbaar. Ik kan genoeg voorbeelden aanhalen van vreemde, extreme situaties. Situaties die je niet verwacht. Spreken over de toekomst als trainer is daarom lastig.

Sluit Van Leeuwen een terugkeer naar het betaalde voetbal uit? ,,Die situatie valt nooit uit te sluiten. Maar voorlopig denk ik daar niet aan. Ik zit hier bij Rijnsburgse Boys op mijn plaats. Waarom zou ik iets anders gaan doen als ik het naar mijn zin heb? Dat geldt ook voor een timmerman, metselaar of loodgieter. Iedereen moet met zin naar zijn werk gaan. Als dat wegebt, moet je iets anders zoeken. Zo simpel sta ik daar in. Al is dat nu niet van toepassing. Ik kan het trainerschap uitstekend combineren met mijn strandpaviljoen en dat doe ik beiden met plezier. Is de selectie van Rijnsburgse Boys al op bezoek geweest bij De Kwartel? ,,Nee, nog niet. Het lijkt me leuk om het seizoen hier straks met zijn allen af te sluiten.

Tekst: Sander Berends / ELF Voetbal

De hele krant kunt u hier vinden.

De site van onze partner Elf Voetbal is hier.

Lees ook:

Rijnsburgse Boys haalt Jeroen Meefout uit Amerika

Laatbloeier Gino Demon wil bovenin eindigen met Rijnsburgse Boys

Artien: Als je vijf wedstrijden op rij niet wint, dan doet dat iets met een voetballer