Nieuws

Wordt de titelrace nog spannender dan hij al is?

Met dank aan statistiekenbureau Opta Sports kijken we hier elke week statistisch vooruit naar de livewedstrijd op Fox Sports van het weekeinde. Dat is deze keer VV Katwijk-HHC Hardenberg.

De ene topper is pas net achter de rug als de volgende alweer voor de deur staat. Waar het in andere competities vooral gaat over Super Sunday, is het zaterdag Super Saturday in de Tweede Divisie. AFC ontvangt op Sportpark Goed Genoeg IJsselmeervogels dat afgelopen weekeinde met 3-0 te sterk was voor GVVV, terwijl koploper HHC Hardenberg op bezoek komt op Sportpark de Krom, waar de koploper het opneemt tegen huidige nummer drie van de ranglijst: VV Katwijk.

Het is dringen bovenaan. Dus weet de gehele top-vijf dat puntenverlies onacceptabel is. Toch behaalde geen van de vijf hoogst geplaatste clubs, mede door de vele toppers die op het programma staan, de volle score uit de afgelopen vijf competitieduels. HHC verloor in die periode de meeste punten, want er werd verloren van concurrenten AFC en Kozakken Boys. Katwijk is de enige andere topploeg met een nederlaag in de laatste vijf wedstrijden: dat verloor thuis met 2-1 van laagvlieger Excelsior Maassluis.

Wie een stand zou maken over de onderlinge ontmoetingen tussen de huidige top vijf van de Tweede Divisie zou zien dat AFC en HHC Hardenberg de meeste punten veroverden in de onderlinge duels (9), VV Katwijk staat, net als IJsselmeervogels, op zeven punten maar speelde tot dusver de minste wedstrijden tegen de naaste concurrenten. Kozakken Boys doet het met vijf punten uit zes wedstrijden tegen AFC, HHC, Katwijk en IJsselmeervogels het minst goed tegen de top.

Toch lijkt het de vraag met hoeveel zelfvertrouwen de mannen van trainer Gert Jan Karsten (foto) naar Katwijk reizen. De laatste vijf onderlinge ontmoetingen met die club in de Tweede Divisie werden immers allemaal verloren. In totaal troffen de ploegen elkaar zeven keer op dit niveau en slechts bij één van die duels won HHC. Sterker nog, Hardenberg verloor van geen enkele tegenstander op dit niveau zo vaak als van Katwijk (5 keer).