Nieuws

Zand uit de motor van AFC bij favoriete tegenstander Spakenburg?

Met dank aan statistiekenbureau Opta Sports kijken we hier elke week statistisch vooruit naar de live-wedstrijd op Fox Sports van het weekeinde. Dat is deze keer SV Spakenburg-AFC.

Geen ploeg kwam dit seizoen zo vaak tot scoren als AFC. De Amsterdammers vonden het net al 52 keer, minimaal elf meer dan elke andere deelnemer aan de Tweede Divisie. Met 42 punten staat de club twee punten los van nummer twee VV IJsselmeervogels, dus ook op dat vlak lijkt het crescendo te gaan met de selectie van trainer Uli Landvreugd (foto). Toch zal AFC allesbehalve tevreden zijn: de laatste vier competitieduels leverden immers slechts vijf punten, op waardoor de voorsprong op de ‘Rooien’ uit Spakenburg minder groot is dan hij ooit was.

Verder valt het op dat AFC minder gemakkelijk tot scoren komt dan eerder in het seizoen. In de eerste vijftien speelronden werd het net maar liefst 47 keer gevonden, een gemiddelde van 3,1 doelpunt per duel. In de laatste vier wedstrijden ligt dat gemiddelde met 1,3 treffers per wedstrijd duidelijk lager. Toch zal AFC met vertrouwen afreizen richting Spakenburg. De plaatselijke sportvereniging is immers de ploeg die AFC het vaakst trof in de Tweede Divisie zonder dat de Amsterdammers ook maar een punt verloren (W3). Verder incasseerde AFC in de competitie alleen minder treffers tegen Jong Almere City en Jong FC Twente (1) dan tegen Spakenburg (2).

Een nederlaag voor AFC en een zege voor de concurrent zou ervoor zorgen dat de Tweede Divisie voor het eerst sinds de negende speelronde een andere koploper kent. Toen was het IJsselmeervogels dat op de eerste plaats stond nadat het de weken daarvoor stuivertje wisselde met AFC. Al met al lijken voor AFC alle ingrediënten aanwezig om weer eens een volle driepunter bij te kunnen schrijven en de Vogels in ieder geval op twee punten afstand te houden. Of zal SV Spakenburg komende zaterdag juist stadgenoot en eeuwige rivaal IJsselmeervogels een dienst bewijzen door wat punten af te snoepen van de huidige koploper?

Lees ook:

Hoe schreef de New York Times over de derby van Spakenburg?

Tweede Divisie Scout: Jordi Bitter van SV Spakenburg

AFC en Landvreugd gaan door

AFC verlengt met sterkhouders Ignacio en gebroeders Teijsse, liefst 9 spelers tekenen bij