Nieuws

Tim Linthorst wil met Duitse ervaringen bepalende factor worden bij AFC

Met een ware knal is Tim Linthorst bij AFC begonnen. De 24-jarige scoorde in het oefenduel met ADO’20 vanaf ongeveer veertig meter! Toch heeft de verdediger recent in Duitsland vooral andere lessen geleerd. Hij hoopt dat de Amsterdammers daarvan profiteren, nadat de geboren Apeldoorner begin augustus de overstap maakte van Berliner AK 07 naar Sportpark Goed Genoeg.

Een dag na zijn transfer debuteerde Linthorst voor AFC in de oefenwedstrijd tegen ADO’20. Hij maakte zijn entree met een ware knal. De doelman van ADO’20 stond zo vaak ver voor zijn doel, dat het de centrumverdediger opviel. ,,Kenny moest lachen toen ik dat tegen hem zei. Ik probeerde het gewoon en de bal vloog er vanaf veertig meter zo in.”

‘Kenny’ is overigens Kenny Teijsse die eerder de overstap al maakte van SC Cambuur naar AFC. De twee kennen elkaar van de onderlinge wedstrijden tussen Go Ahead Eagles en De Graafschap, waarvoor Linthorst tussen 2015 en 2017 speelde. Teijsse en zijn tweelingbroer Yordi speelden ook een rol bij de komst van de verdediger naar Amsterdam. ,,Via Kenny en Yordi is het contact gelegd. Vervolgens is het snel gegaan. Ik woon nog niet in Amsterdam, maar kan gelukkig bij Yordi overnachten.”

Linthorst kon deze zomer bijtekenen in Duitsland, nadat hij bij Berliner AK 07 niet alleen als derde was geëindigd, maar ook zelf indruk maakte. Verder toonden behalve de nummer twee van de ranglijst Wacker Nordhausen ook clubs uit de Derde Bundesliga belangstelling. ,,Mijn zaakwaarnemer verwachtte dat ik die stap omhoog kon maken. Daardoor werden de besprekingen even uitgesteld. Vervolgens zijn er beloftes niet nagekomen, waardoor een contractverlenging niet meer doorging.”

Omdat het avontuur hem zo goed beviel (,,het was geweldig, een hele mooie sfeer en ik woonde in hartje Berlijn”), probeerde hij iets nieuws met een stage op Malta. Na vier dagen was hij echter alweer vertrokken bij Gzira United. ,,Het eiland is super, de selectie zat vol met allemaal leuke gasten, maar het kunstgras is daar bijna beton. Ik moet ook op mezelf letten. Dat ik niet alles in mijn lijf kapot loop. Daarvoor had ik al met AFC gesproken. Die club had een goed verhaal. Daar sprak veel vertrouwen en waardering uit.”

Zijn nieuwe vereniging weet dat Linthorst nog altijd de ambitie van een buitenlands avontuur koestert. Toch hoeft niemand vreemd op te kijken als de centrale verdediger over een jaar of drie nog steeds op Goed Genoeg voetbalt. ,,Ik heb het nu goed naar mijn zin. Als Amsterdam mij ook goed bevalt, ga ik misschien een baan zoeken. We hebben een leuke ploeg en het is super dat ik met Yordi en Kenny kan samenspelen. Ik denk dat ik een bepalende factor kan zijn. Ik hou er van om de leiding te nemen en de jongens te sturen.”

Het seizoen in Duitsland heeft hem ook een ander inzicht in zijn vak ‘verdedigen’ gegeven. ,,In Nederland willen we allemaal voetballen, in Duitsland is het heel simpel. Verdedigen betekent ook verdedigen. Daar is het niet erg om de bal een keer weg te schieten. Het niveau was erg hoog en er werd heel gedisciplineerd gespeeld. Of ik een ander soort verdediger ben geworden? Ik hou wel van opbouwen en een beetje risico in mijn spel leggen, maar nu schuw ik niet om die bal ook over de zijlijn te trappen als het nodig is.”

Op de foto Tim Linthorst in zijn tijd bij De Graafschap in duel met Ajacied David Neres.