Excelsior Maassluis
Positie
12
Punten
31
Volgende wedstrijd

Jong Volendam vs Excelsior Maassluis
24-08-2019, 14:30

Opgericht: 1918

Sportpark: Dijkpolder (capaciteit 5.600)

Plaats: Maassluis

De laatste algeheel landskampioen bij de amateurs. Dat is Excelsior Maassluis. De club veroverde deze historische titel direct voor de herinvoering van de Tweede Divisie in 2016 door in de finales te sterk te zijn voor FC Lienden. Zo kreeg zij de beloning voor een jarenlang, stabiel beleid, waarbij de vereniging voor een belangrijk deel wordt gedragen door de jeugdopleiding.

Jaap Cats is een bijzondere naam in de rijke clubhistorie, want hij was in 1918 de oprichter. Toch duurde het tot de verhuizing naar het huidige complex aan de Lavendelstraat in 1967 voor de vereniging een stabiele factor kon worden in de top van het amateurvoetbal. De Tricolores (die bijnaam dankt de ploeg aan het rood-wit-blauw tenue) zakten weliswaar twee keer terug, maar kwamen binnen een jaar weer terug op het hoogste niveau.

Dat de Rijnmonders over een goede opleiding beschikken, werd in 2006 onderstreept door de KNVB. Als tweede amateurclub van Nederland kreeg de club toen uit handen van niemand minder dan Louis van Gaal een ster als beloning voor het uitstekende werk. De man die deze trofee mocht aannemen als hoofd opleidingen, Eric Gudde, was later verscheidene jaren directeur bij Feyenoord en tegenwoordig directeur Betaald Voetbal bij de KNVB.