Nieuws Videos

Tweede Divisie Voorbeschouwing: IJsselmeervogels – Katwijk

Met dank aan statistiekenbureau Opta Sports kijken we hier elke week statistisch vooruit naar de live-wedstrijd op Fox Sports van het weekeinde. Dat is deze keer IJsselmeervogels-VV Katwijk.

De defensie van IJsselmeervogels was zaterdag in spreekwoordelijke zin lek. De Rooien gingen met 0-5 onderuit bij Kozakken Boys en leden de grootste nederlaag in de Tweede Divisie in de clubhistorie. Het kostte de Vogels de koppositie, die zij net hadden veroverd ten koste van AFC. Het puntenaantal van de koplopers is nog wel gelijk (50). De meest naaste belager van de huidige nummers één en twee van de ranglijst is de kampioen van vorig jaar, VV Katwijk. En laat dat de komende tegenstander van IJsselmeervogels zijn. Wie naar de statistieken kijkt, ziet dat die wedstrijd de mannen van trainer Ted Verdonkschot op dit moment niet gelegen komt.

In de drie duels die beide clubs in de Tweede Divisie uitvochten, scoorde IJsselmeervogels immers geen enkele keer tegen de oranjehemden. Nadat beide ontmoetingen vorig seizen met 1-0 verloren gingen, werd het eerder deze competitie 0-0 op Sportpark de Krom. Het betekent dus al 270 minuten zonder doelpunt tegen Katwijk. Het is de enige ploeg die IJsselmeervogels in de Tweede Divisie ontmoette zonder tot scoren te komen.
Normaal gesproken ligt daar het probleem helemaal niet voor de club uit Spakenburg en al zeker niet in eigen huis. De mannen van Verdonkschot scoorden op Sportpark de Westmaat negentien keer, geen ploeg maakte dit seizoen meer treffers in eigen huis (alleen AFC ook 29). En scoren doet IJsselmeervogels na de winterstop vooral uit standaardsituaties. Van de achttien doelpunten in 2019 kwamen er negen uit een dood spelmoment (50%), voor de winterstop waren slechts drie van de 33 goals uit een spelhervatting (9%).

Katwijk is na een wisselend begin stilletjes opgeklommen naar de derde plaats. Na het vertrek van trainer Jack van den Berg op 4 oktober verloor Katwijk maar drie van de achttien gespeelde wedstrijden (W9, G6). In deze serie hield de ploeg vooral zeven keer nul. Geen ploeg lukte dat in die periode vaker (alleen AFC en Koninklijke HFC ook 7). Verdedigen doe je met de hele ploeg, maar Ricardo Kieboom laat al langer zien een goede doelman te zijn. In zijn 59 duels voor Jong Sparta (6) en Katwijk (53) hield hij negentien keer de nul, waaronder dus drie keer tegen IJsselmeervogels. Als het hem lukt zaterdag een clean sheet te behalen, wordt hij de vierde keeper met 20+ clean sheets in de Tweede Divisie. Drie goalies gingen hem voor, maar zij speelden aanzienlijk meer wedstrijden dan Kieboom. Het is voor hem een mooi streven om zijn 20e clean sheet in zijn 60e Tweede Divisie-duel te behalen.