Waarom FC Lisse past bij Heemskerk: ‘Daarom zag ik geen reden niet bij te tekenen’

Een interceptie op eigen helft, een rush van een meter of tachtig, steekpassje richting de spits en een goal. De 2-0 van FC Lisse tegen Koninklijke HFC was een counter uit het boekje. De architect van die treffer: Wout Heemskerk. Noordwijkerhouter in Lissese dienst. Zijn prachtige assist vormde de kroon op het werk in een week waarin hij zijn contract verlengde. Dinsdag werd dat bekrachtigd met een bericht op de clubwebsite van de tweededivisionist.

De goal van FC Lisse tegen de Haarlemmers die het pleit beslechtte zaterdag in het onderlinge duel, was een schoolvoorbeeld van de spelopvatting die de Lissenaren de afgelopen periode hebben geïmplementeerd. Vanwege personele problemen spelen de Lissenaren met een geknutselde verdediging. De waslijst aan blessures in de laatste linie is groot. Allon Koene, David Verweij, Mitchel Bormann en Kevin van der Zwet keken toe vanaf de tribune.

‘Geknutselde’ verdediging
Het zorgde ervoor dat trainer Raymond van Bronkhorst al eerder besloot Tom Noordhoff een linie naar achteren te halen en Franklin Lewis als vleugelverdedigers in te zetten. Heemskerk stond zelf al wel sinds het begin van het seizoen op de backpositie, maar zowel Heemskerk als Lewis is geen pure verdediger. Toch hielden ze tegen Koninklijke HFC zonder moeite stand. Daarnaast zorgden ze met hun aanvallende intenties voor een extra kwaliteitsimpuls bij de Lissenaren.

Voor Heemskerk is de positie niet helemaal nieuw. Onder Richard Plug speelde Heemskerk bij VVSB al als ‘wingback’. Bij de Lissenaren is de invulling misschien anders, maar de positie redelijk identiek. “Deze trainer houdt ervan als backs kunnen aanvallen. Daarom staan Franklin en ik er ook”, legt Heemskerk uit. “Eigenlijk ben ik van oorsprong een middenvelder. Ik ben moet het dus ook meer van mijn aanvallende kwaliteiten hebben. Maar ik heb mij de afgelopen jaren wel ontwikkeld in het verdedigende gedeelte. Bij VVSB speelde ik vooral in het 5-3-2-systeem, inderdaad als wingback. Gelukkig krijgen we hier met ons systeem ook de mogelijkheid om aan te vallen als vleugelverdediger.”

Op de bank bij de Lissenaren zit de perfecte mentor voor de spelers in de laatste linie van de FC: achtvoudig Oranje-international Barry Opdam. Heemskerk beaamt dat. “Absoluut. In de rust of voor de wedstrijd geeft hij je op individueel niveau goede tips. Barry is absoluut een toevoeging in onze staf.”

“Ik begrijp de gevoeligheid. Ik ben een Noordwijkerhouter.”

Heemskerk klinkt gelukkig. De rol die hij nu heeft bij FC Lisse past ‘m goed. Ook de club matcht met zijn persoonlijkheid. De nuchtere en vrolijk ogende Noordwijkerhouter houdt van de familiaire sfeer binnen het team en vereniging. “De groep gasten waarmee we spelen en de spelopvatting passen bij mij. Ik zag geen reden om hier niet bij te tekenen.”

Toch hadden ze dat in zijn woonplaats liever anders gezien. Heemskerk groeide op bij VVSB en had dus als echte Noordwijkerhouter in het paars en geel moeten spelen, is daar de gedachte. VVSB-trainer Wilfred van Leeuwen sprak zich daar onlangs ook in duidelijke taal over uit. “Dan heb je er eentje, zo’n Noordwijkerhoutse jongen, en dan vertrekt-ie om onverklaarbare reden naar FC Lisse. Het was een gevoel, zei hij, maar tot op de dag van vandaag is het mij niet duidelijk waarom hij nou weg is gegaan. Dat is vervelend, ook voor de club, omdat er veel tijd en energie in iemand is gestoken. Wout is bij mij altijd een onbetwiste basisspeler geweest, iemand die altijd zou spelen.”

‘Niet zo dramatisch’
Geconfronteerd met die woorden verschijnt er een kleine glimlach op het gelaat van de linksback. “Ik begrijp de gevoeligheid. Ik ben een Noordwijkerhouter. Zelf denk ik dat er iets meer gebeurd is dan er nu gezegd wordt. Daar wil ik het bij laten eigenlijk. Het is ook allemaal niet zo dramatisch, maar ik was toe aan iets anders en dat heb ik gedaan. En nu heb ik het hier gewoon naar mijn zin.”

Zijn afkomst verloochend hij allerminst. Nog steeds zit er een paars-geel randje om het hart van de voetballer. “Ik woon niet zo gek ver van het complex van VVSB. Zij spelen vaak om 18:00 uur op zaterdag. Dan ga ik na Lisse nog regelmatig even kijken. Mijn band is nog altijd goed met de club. Het liefst kom ik ze volgend jaar tegen in de Tweede Divisie.”

Foto: Hubert Habers

Lees ook: Noordwijk verlengt contract van trainer Zethof

Ringeling vertrekt in de zomer bij Excelsior maassluis
juli 23, 2024

Excelsior Maassluis kan vanaf het nieuwe seizoen geen beroep meer doen op Kevin Ringeling. De...

Bestuurslid Technische Zaken Gerrit Paauw van Rijnsburgse Boys legt taken per direct neer.
juli 23, 2024

Vrijdagochtend maakte Omroep West als eerste melding van het per direct opstappen van bestuurslid Technische...

Dit was 2023 | ACV Assen pakt de titel en draait daarna moeiteloos mee in Tweede Divisie
juli 23, 2024

Topamateurvoetbal.com kijkt in de laatste week van het jaar 2023 terug naar de bijzondere prestaties...

Katwijk vindt nieuwe hoofdtrainer in de Vierde Divisie
juli 23, 2024

Het in de Tweede Divisie spelende Katwijk heeft een opvolger gevonden voor de in de...

Amateurvoetbal-icoon Robbert Susan stopt na 13 jaar bij v.v. Katwijk
juli 23, 2024

Na lang wikken en wegen heeft Robbert Susan besloten om na 13 jaar een punt...

Noordwijk kiest voor Wolf als nieuwe hoofdtrainer voor komend seizoen
juli 23, 2024

Florian Wolf is vanaf de zomer van 2024 verantwoordelijk voor de verrichtingen van het eerste...

Beugelsdijk bereikt een akkoord met Scheveningen
juli 23, 2024

Scheveningen heeft een fraaie slag geslagen op de spelersmarkt. De club uit de Tweede Divisie...

HHC HArdenberg vindt opvolger van Borgman in Australië
juli 23, 2024

Guus Vaags sluit per direct aan bij de selectie van HHC Hardenberg. De doelverdediger keert...

Quick Boys strikt rechtsback van Noordwijk
juli 23, 2024

Noordwijk kan komend seizoen geen beroep meer doen op Toer Bouwman. De rechtsback zal vanaf...

Danny van den Meiracker per direct van Quick Boys naar IJsselmeervogels
juli 23, 2024

Quick Boys speler Danny van den Meiracker vertrekt per direct bij Quick Boys om over...

Powered by Eyecons